Gezocht: bestuursleden voor het BORO*ATELIER, een groeiende sociale onderneming


SLUITINGS-DATUM VACATURE: 25 augustus

Gezocht: bestuursleden voor het BORO*ATELIER, een groeiende sociale onderneming

BORO*ATELIER is een duurzaam en sociaal textielatelier in Amsterdam west. Onze missie is de duurzame revolutie in de textielindustrie te versnellen én armoede te bestrijden door mensen die langdurig in de bijstand zitten weer aan het werk of een vervolgstap te helpen. In het atelier produceren we voor bekende merken als Kings of Indigo, Heineken en Merz b. Schwanen. Daarnaast hebben we ons eigen baby essential label BORO*MINI. Onze specialiteit is het natuurlijk verven van textiel met zelf ontwikkelde duurzame en natuurlijke verfmaterialen. Hoewel het inmiddels steeds bekender wordt dat de textielindustrie na olie de meest vervuilende industrie in de wereld is, zijn de giftige ingrediënten en negatieve effecten op het milieu van gebruikte verfmethodieken onderbelicht. Terwijl dit alles dus prima lokaal en op natuurlijke wijze kan, in een atelier dat kansen biedt aan mensen die nu aan de zijlijn zijn komen te staan op de arbeidsmarkt. In het atelier volgen zij een leer- en werktraject waarmee deelnemers doorstromen naar werk, vrijwilligerswerk of een opleiding.

BORO*ATELIER is een sociale onderneming en bestaat nu drie jaar. Wij hebben een impact-first missie die wij bereiken door te ondernemen. Zo laten we zien dat bedrijven ook het voortouw kunnen en moeten nemen om duurzame en sociale verandering teweeg te brengen. We zijn gestart met voornamelijk inkomsten uit fondsen en zien de inkomsten uit verkoop aan bedrijven en consumenten nu procentueel sterk groeien. Zo zijn we ook in een nieuwe, spannende fase gekomen voor de toekomst, waar we nieuwe expertise voor zoeken!

Wie zoeken we?

Wij zoeken (minimaal) twee gedreven bestuursleden met relevante expertise en netwerken die zich samen met ons willen inzetten voor maximale impact!

Deze bestuursleden zullen de rol als voorzitter en penningmeester vervullen, en kunnen zich vinden in onderstaand profiel:

*Je onderschrijft de missie van BORO*ATELIER
*Je bent minimaal 4 uur per maand beschikbaar
*Je bent strategisch sterk, betrouwbaar, betrokken en goed in projectmatig werken.
*Je hebt kennis, ervaring en/of netwerken in 1 van de volgende branches: textielsector, (lokale) politiek, re-integratie van langdurig werklozen, armoedebestrijding.
*Je hebt kennis en ervaring om strategisch mee te kunnen denken en begeleidend mee te werken aan het versterken van de algemene strategie. Specifieke kennis op het gebied van financiële inrichting, teamvorming en personeelszaken is een pre.

Onze doelgroep en team bestaan grotendeels uit mensen met een migratieachtergrond. Wij zoeken dan ook naar een mix qua culturele achtergronden van bestuursleden, zodat ook ons bestuur een goede afspiegeling van de samenleving is. Dit telt mee in de uiteindelijke besluitvorming en keuze van de geschikte kandidaten.

Wat verwachten we? 

BORO*ATELIER zit in een spannende periode naar een nieuwe fase waar we ook echt strategische ondersteuning voor zoeken. We zoeken dus bestuursleden die zich echt willen inzetten om de organisatie op goede wijze te helpen groeien. Het is een vrijwillige functie, maar wel een met veel belang. Wij zullen jouw inzet en tijd serieus nemen, en verwachten hetzelfde terug. Er staat een inzet van 4 uur per maand voor deze functie, inclusief de bestuursvergaderingen die elk kwartaal plaatsvinden en extra werkzaamheden hieromheen afhankelijk van de uiteindelijke expertise en netwerken van de verschillende bestuursleden.


Wat bieden wij? 

BORO*ATELIER biedt een kans om mee te bouwen aan een innovatieve, opkomende sociale onderneming die de textielsector socialer, duurzamer en eerlijker wil maken. Je gaat direct samenwerken met de oprichter Lotje Terra (LinkedIn) en bestuurslid van het eerste uur Manon Becher (LinkedIn).
Wij bieden een kans om bestuurservaring op te bouwen of uit te breiden en jouw horizon te verrijken. Het betreft een bestuursfunctie van een stichting zonder winstoogmerk. De functie is dus onbezoldigd (geen vergoeding), de bestuurder opereert onafhankelijk en er mag geen sprake zijn van belangenverstrengeling.

Wij zorgen voor een inspirerende sfeer en extraatjes om de inzet en betrokkenheid van het bestuur te vergroten en te vieren.

Meer info & procedure

Neem contact op met Lotje Terra voor meer vragen.
lotje@boroatelier.nl