Natuurlijk geverfde slingers voor Powders & Hazel


Natuurlijk geverfde slingers voor Powders & Hazel

 

In opdracht van Powders & Hazel maakte het BORO*ATELIER 3 verschillende natuurlijk gekleurde slingers. Alle slingers zijn in het BORO*ATELIER met de hand geverfd, genaaid en bedrukt met het logo van P&H.

Voor de slingers gebruikte we verschillende natuurlijke kleuren. De roze tint komt van de meekrapwortel, de grijze tinten komen van een ijzerbad en de oud roze tinten zijn een mix van reseda & meekrap.

 

Meekrap: is een van de oudste rood-kleurende verfplanten. Drie jaar heeft deze plant nodig om te groeien, waarna de verfstof uit de wortel van de plant kan worden gehaald.

Ijzer: de natuurlijke vorm van ijzer is hematiet. Ijzer heeft de eigenschap graag terug te willen keren naar deze natuurlijke vorm, dat doet het door te roesten. Roest is de rood bruine kleur die ijzer afstaat als het reageert op zuurstof in combinatie met water. Door azijn toe te voegen versnelt het roest proces, op deze manier maken wij onze eigen ijzerverfstof. Al in de steentijd werd hematiet als pigment gebruikt voor het maken van rotstekeningen. Omdat hematiet niet toxisch is is het een zeer geschikt om als pigment om te gebruiken.

Reseda: ook wel bekend onder de naam Wouw bevat de kleurstoffen luteïne en apigenine die prachtige gele tinten maken. Al Sinds de ijstijd groeit er Reseda in Europa rond het Middellandse Zeegebied en was in de prehistorie al een veel gebruikte verfplant. Het meeste verfpigment is te vinden in de zaden en de toppen van de plant.