OVER ONS


Het BORO*ATELIER is een textiel productieatelier met een missie: de textielindustrie socialer en duurzamer maken!

Opgezet door Celia Geraedts en Lotje Terra

SOCIAAL

Sociaal verantwoorde textielproductie met als doel de deelnemers te begeleiden naar betaald werk of een vervolgstap!

Op deze manier proberen we armoede in Amsterdam te bestrijden. Want nog steeds groeien er kinderen op in armoede, 1 op de 4 kinderen in Amsterdam en landelijk 1 op 9 kinderen. De meest efficiënte en duurzame manier om armoede te bestrijden is weer aan het werk te gaan en zo uit de uitkering te komen.

In het BORO*ATELIER wordt een speciaal opleidingstraject aangeboden aan langdurig werkzoekenden en/of statushouders. In het opleidingstraject leren deelnemers onze ambachten: naaien, zeefdrukken en natuurlijk textiel verven. Maar ook bieden we  Nederlandse les op de werkvloer aan. Samen kijken we met de deelnemers wat er nodig is om optimaal te kunnen groeien en zo te kunnen reïntegreren.

Het doel is om met dit traject de deelnemers te begeleiden naar betaald werk, dit kan zijn in het BORO*ATELIER of bij een andere passende werkgever uit ons netwerk.

DUURZAAM

Natuurlijke textielproductie met als doel de textielindustrie te verduurzamen!

De textielindustrie is na de olie-industrie de tweede, meest vervuilende industrie ter wereld. Het verven van textiel is het meest chemische onderdeel van de textielindustrie. De toxische, synthetische kleurstoffen worden veelal zonder te zuiveren geloosd in de natuur en in de zogeheten fast-fashion landen kleuren de rivieren mee met de modekleuren van het seizoen. Tijdens het productieproces en tijdens het wassen van deze textielproducten belanden er toxische stoffen in de natuur en ons drinkwater. Maar ook de huid, ons grootste orgaan absorbeert deze schadelijke toxische stoffen als we textiel dragen, eronder slapen, erop liggen of ons ermee afdrogen.

Het BORO*ATELIER biedt de oplossing door textiel te verven op een unieke manier die niet-toxisch is en minder water verbruikt! Dit natuurlijke verfproces is een duurzaam en veilig alternatief voor synthetische verfstoffen omdat de verfstoffen afkomstig zijn van planten, wortels en mineralen en dus biologisch afbreekbaar zijn.